Världsarvsstaden Karlskrona

Karlskronas imponerande och väl bevarade arkitektur och stadsplan gav staden världsarvsstatus år 1998, och vart du än går kan du se bevis på detta.
Vy från Bryggarberget

Flotta kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk lockar besökare från hela världen!
Kasta ankar i Karlskrona, staden som grundades 1680, då Karl XI beslöt sig för att anlägga landets nya marinbas här. Nyckeln till utnämningen är själva planeringen av staden, som anlades enligt kung Karl XI:s vilja och visioner. Mer än 300 år senare ligger marinbasen fortfarande i Karlskrona - staden där gammalt möter nytt och tradition möter innovation. 

Utdrag av Unescos motivering:

Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, … och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.

Världsarvskommittén, december 1998

Karlskrona City Port

På den östra sidan av Trossö finns Karlskronas kommunhus och Ericssons kontor. Här finner du också Karlskrona Porslinsmuseum, som är beläget i de lokaler där man tidigare producerade det vackra Karlskrona porslinet. Se de gamla ugnarna, förundras över mångfalden i designen och minnas mormors kaffebord. Karlskrona Porslinsmuseum delar lokal med Albinsson & Sjöbergs Bilmuseum. Ta del av motor-drivna klenoder, med hög nostalgifaktor på Albinsson & Sjöbergs Bilmuseum, där även leksaker och mopeder ställs ut. Ett måste för alla bilintresserade!

Saltö & Dragsö

Ön Saltö betecknades en gång som Karlskronas Djurgården. Numera är ön bebyggd, och här finns en populär och barnvänlig badstrand, som man når efter en kort promenad från centrum. På badplatsen finns även ett hopptorn och kiosk, som är öppen sommartid. På Saltö har fisket alltid haft en viktig roll, nu finns t ex Blomlöfs fiskrestaurang, där man kan köpa och njuta av havets delikatesser.
På ön Dragsö finns camping, restaurang, badplatser och minigolfbana i världsarvstema.

Övriga stadsöar

Karlskronas övriga öar som tillhör staden är exempelvis; Pantarholmen, Långö, Ekholmen och de är i huvudsak bostadsområden, men lämpar sig också för avstressande flanerande. Vattnet är aldrig långt borta och här finns mycket trevlig trähusbebyggelse att studera. På norra Långö finns en härlig, barnvänlig badplats, där kan man även spela en runda minigolf eller en match i beachvolleyboll.

Norra Trossö

På norra delen av Trossö - ligger järnvägsstation, polishus, gästhamn, en ställplats för husbilar samt den nya stadsdelen Pottholmen. Strax norr om Trossö ligger dels förstaden Pantarholmen och dels Bryggarberget, med sitt vattentorn och radiomast. Karlskronas bästa vy – här kan du njuta av utsikten över ”staden på öarna” och skärgården. Här kan man få en verklig överblick över staden med omgivningar, en "inspiration point", som nås lätt med bil.